Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najavljena obnova Mato{eve rodne ku}e

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je tijekom jutra boravio u Tovarniku gdje je obišao rodnu kuću hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša, crkvu sv. Mateja apostola, te je podno križa ispred crkve položio vijenac u spomen na mještane Tovarnika poginule u Domovinskom ratu.
»Slobodne Hrvatske ne bi bilo bez hrabrih branitelja kojih je samo iz Tovarnika poginulo 69, ali niti bez onih koji su nam u prošlosti sačuvali hrvatski nacionalni i kulturni identitet poput književnika i umjetnika«, izjavio je novinarima Sanader.
Najavio je kako će hrvatska Vlada već na jednoj od prvih dviju sljedećih sjednica osnovati povjerenstvo za obnovu rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku koja bi trebala početi 13. lipnja na 135. godišnjicu Matoševa rođenja.
»Kada završimo taj projekt, Tovarnik bi, osim Vukovara i Iloka, trebao biti jedna od atraktivnijih točaka na hrvatskom istoku«, ocijenio je Sanader kojega je s projektom obnove Matoševe rodne kuće upoznao Željko Anić, predsjednik Društva A. G. Matoša. 
Po Anićevim riječima, kada bude obnovljena, u Matoševoj rodnoj kući nalazit će se spomen-postav posvećen životu i djelu književnika te općinska knjižnica i čitaonica u kojoj će se nalaziti sva izdanja hrvatske književnosti iz Srijema, objavljena u protekla dva i pol stoljeća.
»Na tome radimo i otkupljujemo ta izdanja po cijeloj Hrvatskoj, a u tijeku je i projekt digitalizacije Matoševe ostavštine koja se sada nalazi u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU i koja bi od jeseni na webu trebala biti svima dostupna«, rekao je Anić. Dodao je kako Društvo očekuje da će troškove obnove Matoševe rodne kuće, koji se procjenjuju na 7,2 milijuna kuna, financirati država i grad Zagreb. 
Matoš se rodio u Tovarniku 13. lipnja 1873. te je u tom srijemskom mjestu proveo prve dvije godine života. 
U pratnji premijera Ive Sanadera tijekom posjeta Tovarniku bili su potpredsjednice Vlade Jadranka Kosor i Đurđa Adlešič te ministri Petar Čobanković, Božo Biškupić, Marina Matulović Dropulić i Božidar Kalmeta. 
Hina
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika